jueves, 10 de octubre de 2013

"La creatividad se aprende igual que se aprende a leer"


Pot ser aquesta cara us sona, pot ser no l’heu vist mai, és en Sir Ken Robinson un educador, escriptor i conferenciant britànic que sempre ha intentat, a partir de les conferències que ha fet, els llibres que ha escrit... millorar l’ensenyança a les escoles, incentivar l’aprenentatge de les arts i desenvolupar els talents propis de cada persona.
Les idees i pensaments de Sir Ken Robinson queden reflectits en tot el que ha publicat. Està en contra dels sistemes educatius actuals, ja que aquests fixen límits estrictes sobre com han d’ensenyar els professors i com han d’aprendre els alumnes. L’habilitat pedagògica és molt important, però també ho és acceptar altres maneres de pensar.
En una entrevista que li van fer i la qual va ser publicada a la contra de la Vanguardia el dia 3 d’octubre del 2010, va dir aquesta frase “la creatividad se aprende igual que se aprende a leer”.  Sir Ken Robinson està a favor del pensament lateral o “lateral thinking” aplicat a l’educació, és un mètode de pensament que pot ser emprat com una tècnica de resolució de problemes de manera creativa. Durant tota l’entrevista, i en totes les seves altres aparicions públiques, és partidari de que les escoles haurien de trobar el talent de cada alumne per evitar “tallar-los” a tots amb el mateix patró i aconseguir clons (motiu pel qual molts es dediquen a coses que no li agraden, ni el realitzen com a persona). Per tant, Sir Ken Robinson, defensa que s’hauria de desenvolupar la creativitat dels alumnes i descobrir que se’ls hi dona bé de veritat per així trobar el seu element: “la zona donde convergen nuestras capacidades y deseos con la realidad”.

Hem d’educar els alumnes per tal que, en acabar l’ensenyança obligatòria, tinguin desenvolupades unes habilitats creatives amb unes eines concretes que els permeti prendre decisions després d’haver generat moltes possibilitats i alternatives. Els alumnes han de poder escollir, entre totes les possibilitats, la que tingui més valor. I els hem d’ensenyar a fer-ho de forma habitual, és a dir, que tinguin una actitud creativa. Però, tot això, ara per ara és només un somni. 


Conferència TED  "Las escuelas matan la creatividad" (Ken Robinson, 2006) 


Mònica 

No hay comentarios:

Publicar un comentario